De eerste indrukken
 Phuket oktober 2006
 De opleiding
 Einde opleiding
 Siliman eilanden
 Cambodja
 Hin Muang & Bangkok
 Khao Yai
 Einde Thailand

 PHI, Malapascua

 PHI, Negros

 PHI, Zuid Leyte

 MaleisiŽ, Mabul

 Maleisië, Borneo
 Maleisië, Lankayan
 Maleisië, Layang
 

Op zaterdag 24 februari zit mijn verblijf in de Filippijnen er dan echt definitief op. Ik ga de laatste weken van mijn sabbatical samen met Manon in Maleisië doorbrengen. Voor de eerste week hebben we Mabul Dive Ressort geboekt. 8 Dagen op een luxe duikressort. Vanuit Cebu vertrek ik met Cebu Pacific Airways naar Manila. Vanuit daar heb ik een vlucht geboekt naar Kuala Lumpur

Vanwege al mijn bagage heb ik tussen de vluchten door extra tijd genomen en ik vertrek dan ook al om half zeven in de ochtend naar Manila. Ik land op de Manila luchthaven voor binnenlandse vluchten. Ik haal mijn bagage op en neem snel een taxi naar de luchthaven voor internationale vluchten, een ritje van nog net geen 20 minuten. Buiten staan rijen en rijen mensen. De beveiliging is extra scherp en eerdat je de luchthaven binnen mag wordt alle bagage gescand. Aangezien er zoveel rijen staan vraag ik toch maar eerst bij informatie welke terminal ik moet nemen. Ik zou met Air Asia doorvliegen naar KL. Ik krijg een antwoord wat ik liever niet zou horen. Air Asia blijkt niet vanaf deze luchthaven te vliegen maar vanaf Manila Clark International; een slordige drie en een half uur rijden hier vandaan. Argghhhhh… oeps… Het vliegtuig vertrekt over drie uur! Sta je daar met bijna 60kg bagage. Wie vliegt er dan vanuit hier naar KL is mijn volgende vraag. Ik kan het hele verhaal vol schrijven over deze zaterdag maar ik zal het kort houden. Geloof me maar dat het me de nodige zweetdruppels en heel veel ergernis gekost heeft. oh ja en niet te vergeten een slordige USD 300, -!

Maar goed ik heb een ticket naar Maleisië. Ik vlieg nu niet meer naar KL maar naar Kota Kinabalu en van daaruit naar Tawau. Eigenlijk wel grappig want nu vlieg ik met Manon vanuit KK naar Tawau wat eerst niet de bedoeling was. Die avond ontmoeten we elkaar dan ook op het vliegveld van KK. Vanuit KK gaat de reis samen verder naar Tawau. We hebben een hotel in Tawau. Moe van de dag en Manon natuurlijk van haar reis is het vroeg slapen die avond. De volgende dag worden we opgehaald door het duikressort. We rijden twee uur langs palmboom plantages en door kleine dorpjes. We komen aan in een kleine haven waar een speedboot op ons wacht om ons naar Mabul te brengen.