De eerste indrukken
 Phuket oktober 2006
 De opleiding
 Einde opleiding
 Siliman eilanden
 Cambodja
 Hin Muang & Bangkok
 Khao Yai
 Einde Thailand

 PHI, Cabilao

 PHI, Malapascua

 PHI, Negros

 PHI, Zuid Leyte

 MaleisiŽ, Mabul

 Maleisië, Borneo
 Maleisië, Lankayan
 Maleisië, Layang
 

Siliman Eilanden en Richelieu Rock.

Zoals gepland zijn op 8 november Edy en Jolanda aangekomen in Bangkok en doorgereisd naar Pattaya om mij te bezoeken. De eerste drie dagen was ik nog volop met mijn training bezig. ’s Avonds hebben we gezellig een paar biertjes gedronken op Walking Street.

Op de 12e zijn we naar Phuket gevlogen. We hebben in hetzelfde restaurantje geslapen, waar ik de eerste keer in Phuket ben geweest. Schoon en zeker goed genoeg voor twee nachtjes slapen.

Bij de duikshop zijn we onze liveaboard gaan betalen en hebben we een extra dagtrip geboekt in Phuket naar Racha Noi. Een eiland ook voor de kust van Phuket. Deze duik hebben we niet veel bijzonders gezien. En de vorige duiken in Phuket waren een stuk beter. Maar natuurlijk wel heel gezellig weer een dagje op de boot.

De volgende dag werden wij om 6 uur in de ochtend opgehaald. De reis naar de haven heeft ruim 2 uur geduurd in de minibus. Bij de haven aangekomen werden we ingedeeld in onze boot. De boot lag al bij de Siliman Eilanden en we zijn per speedboot daar naar toegebracht. Veel te veel mensen in het bootje dus erg krap.

De eerste dag hebben we gedoken op de Siliman Eilanden en wel bij het rif East of Eden en Three Trees.  Beide duikstekken bevinden zich op eiland nummer 9. De eilanden zelf hebben geen naam maar ze hebben allemaal een nummer toegewezen gekregen. Alle eilandjes behoren tot het nationaal park. East of Eden was een erg mooi rif. Een zachte helling die naar 35 meter liep en volop begroeid met hard en zachtkoralen. Tussen en boven de koralen grote scholen glasvisjes. Het rif heeft een bekende bewoner. Een blijkbaar oude murene die de duikers heel dicht benaderd om te kijken of toch niet iemand voedsel voor hem heeft meegenomen. Op 35 meter diepte vinden we een grote rog (Himantura Fai) met de engelse naam Pink wiptailray. Altijd erg mooi om te zien. Bij Three Trees komen Edy en Jolanda hun eerste luipaardhaai tegen. Prachtig beest om te zien.

Die avond vertrekt de boot al richting Richelieu Rock, maar eerst doen we Koh Bon aan. Dit rif staat bekend om zijn vele ontmoetingen met manta’s. Helaas hebben wij niet het geluk deze prachtige beesten te ontmoeten. Buiten de manta’s is het rif niet veel bijzonder. Veel is stuk, wellicht door de tsunami, en op een paar mooi gecamoufleerde schorpioenvissen na komen we niet veel tegen.