De eerste indrukken
 Phuket oktober 2006
 De opleiding
 Einde opleiding
 Siliman eilanden
 Cambodja
 Hin Muang & Bangkok
 Khao Yai
 Einde Thailand

 PHI, Cabilao

 PHI, Malapascua

 PHI, Negros

 PHI, Zuid Leyte

 MaleisiŽ, Mabul

 Maleisië, Borneo
 Maleisië, Lankayan
 Maleisië, Layang
 

Op maandag 15 januari is mijn reis weer verder gegaan. Vanuit Cabilao naar Malapascua. Ook een eiland naast Cebu maar dan helemaal in het noorden. De reis vanuit Cabilao verloopt goed. Eenvoudig ook want het is alleen overstappen van de boot in de taxi en weer terug op de volgende boot. De taxi reis duurt maar 5 uurtjes dus dat valt gelukkig mee.

Het weer is een stuk beter geworden. De zon schijnt volop en de rit voert me langs uitgestrekte velden van bananenbomen, suikerriet plantages en schitterende groenen heuvels. Het laatste uur van de reis gaat over hobbelige zandwegen en door kleine vissersdorpjes. Het is al donker als we in de ‘haven’ aankomen. Er wacht gelukkig al een boot op mij. Onder een waanzinnig mooie sterrenhemel gaat de reis verder op de boot. Fluorescerende algen lichten op als de boot door de golven klieft. Zo mooi om te zien. Dit is echt schitterend.

Een welkomsdrankje staat voor me klaar. Honger heb ik natuurlijk ook. Het eten is in de Filippijnen lang niet zo lekker en divers als in Thailand, maar de gamba’s in zoetzure saus smaken hier heerlijk.

Duiken in Malapascua staat bekend om zijn ontmoetingen met voshaaien. Deze prachtige haai leeft en jaagt op grote diepte en is erg schuw. Zijn staart is net zo lang als zijn lichaam, deze staart gebruikt hij voor te jagen. Met een zweepslag van zijn staart slaat hij zijn prooi bewusteloos. Hier is één van de weinige plaatsen waar je hem in redelijk ondiep water kunt ontmoeten. Monad Shoal is de duikplek waar hier de grootste kans is op ontmoetingen met deze bijzondere haai. Op deze onderwaterberg die zijn hoogste punt op 22 meter diepte heeft komen de haaien naar hun poetsstations. Kleine poetsvissen ontdoen hier de haaien en andere zeebewoners van parasieten.