De eerste indrukken
 Phuket oktober 2006
 De opleiding
 Einde opleiding
 Siliman eilanden
 Cambodja
 Hin Muang & Bangkok
 Khao Yai
 Einde Thailand

 PHI, Cabilao

 PHI, Malapascua

 PHI, Negros

 PHI, Zuid Leyte

 MaleisiŽ, Mabul

 Maleisië, Borneo
 Maleisië, Lankayan
 Maleisië, Layang
 

Na een boottocht van ruim twee uur komen we vroeg in de ochtend op het tropische eilandje Lakayan aan. Palmbomen en wit zand. Onze accommodatie ziet er erg goed uit. We hebben een grote kamer en een groot balkon met een waanzinnig uitzicht over de zee.

Bij Manon kriebelt het toch wel om hier dan toch te gaan duiken. Ze besluit een opfris cursus te gaan volgen en wel direct al de eerste dag. Eerst moet natuurlijk worden nagevraagd of de goede man wel een instructeur is, hoeveel duiken hij gemaakt heeft en of hij dit al vaker heeft gedaan. Tja je weet maar nooit hè…. vertrouwen is goed…. controleren is beter!!!

Ik ga in dezelfde tijd met de boot mee. Op de map staan ontzettend veel duikstekken. De meeste duikstekken zijn echter hetzelfde. Koraalformaties op 20 meter diepte. Duiken is ook hier kort. 45 Minuten wordt aangegeven tijdens de briefing. Het zicht is een stuk minder dan op Sipadan. Ook het leven onder water is beduidend minder interessant. Tenminste voor mij dan. Ik begin nu echt te merken dat mijn standaards steeds hoger worden. Maar het is toch wel moeilijk om die naar onder bij te stellen. Een schildpad en een witpuntrifhaai zijn de hoogtepunten van de eerste duik.

Het eten op Lankayan is heerlijk en het personeel rondom het restaurant zeer vriendelijk. De opfriscursus van Manon duurt nog een dag. Het duiken gaat goed. Alleen de oefeningen hebben volgens de instructeur nog wat aandacht nodig.

Als na de tweede dag haar opfriscursus voorbij is gaat Manon mee op de boot. Helaas is de zee die dag een stuk ruwer en staan er hoge golven. Dit maakt de eerste duik in de open zee niet echt aantrekkelijk. We besluiten dan ook de volgende dag gewoon vanaf de steiger op het huisrif samen te gaan duiken. Dat gaat heel goed. We maken een gezellige duik en zien verscheidene mooie dingen onder water. Een grote bultkop papagaaivis schuilt in een wrak en verscheidene koraalduivels zweven sierlijk door het water. Tevreden komen we beiden weer boven!

De boot lokt nog niet voor Manon. Wellicht de volgende keer.! We maken iedere dag een duik samen vanaf de steiger. De laatste duik duurt zelfs meer dan 80 minuten. Het gaat goed dus ik neem deze keer ook mijn camera mee en maak van Manon enkele foto’s onderwater. Het lukt ook om Manon samen met een koraalduivel op de foto te krijgen. Het zicht is misschien niet goed maar beiden zijn we zeer tevreden met de foto. Het was ook een mooie duik!!