De eerste indrukken
 Phuket oktober 2006
 De opleiding
 Einde opleiding
 Siliman eilanden
 Cambodja
 Hin Muang & Bangkok
 Khao Yai
 Einde Thailand

 PHI, Cabilao

 PHI, Malapascua

 PHI, Negros

 PHI, Zuid Leyte

 MaleisiŽ, Mabul

 Maleisië, Borneo
 Maleisië, Lankayan
 Maleisië, Layang
 

Een goedemorgen/middag of avond allemaal. Ik zit nu heerlijk in het restaurantje naast mijn hotel. Een klein restaurantje met wat bamboehutjes. Je kunt er heerlijk eten en het is natuurlijk spotgoedkoop. Voor avondeten inclusief drank betaal je niet meer dan 2 euro. En je krijgt er nog een flesje anti-muggen spul bij. Dat laatste heb je hier dan ook wel echt nodig tijdens het avondeten. Muggen hebben nou eenmaal de vervelende eigenschap om rond dezelfde tijd te gaan dineren als wij.

Ruim een week geleden heb ik mijn internship naar Padi Divemaster afgerond. Een paar weken lang heb ik met verscheidene instructeurs verschillende cursussen begeleid. Van Open Water Diver tot Rescue Diver. Een hele ervaring om de opleidingen van Padi mee te maken. Er zijn veel verschillen met CMAS/NOB, tenminste hoe ik nog ben opgeleid. Positief alsook negatief. Ik zal van mijn site maar geen discussiepanel maken over welke opleidingen goed zijn en welke niet. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik van beide opleidingen heel veel geleerd heb. En voor mijn eigen ervaringen het beste van de opleidingen kan gebruiken.

De opleiding was erg divers. Alles was natuurlijk in het Engels. Dit maakte de theorie niet echt gemakkelijk. Vooral biologie en natuurkunde waren toch wel een uitdaging. Hoewel ik hier dagelijks mijn best doe om mijn film- en tv-Engels tot uitdrukking te brengen zijn de specifieke begrippen en zinnen in de boeken niet echt makkelijk. Je leest snel en vertaald daardoor niet goed. De theorie bestond uit 8 delen en 8 examens. De praktijk bestond uit een heel aantal onderdelen. Conditie, skills en EHBO, het begeleiden en ondersteunen van instructeurs bij cursussen en het leiden van de boot en gidsen van duikers. En echt van alles heb ik wat geleerd. Van het een natuurlijk veel meer dan het andere maar toch. En ja leren en oefenen onder deze condities: zon, zee en palmbomen.. je kunt het natuurlijk slechter treffen.

Het is jammer dat het zicht hier in de omgeving van Pattaya slecht is onderwater. Op een goede dag hebben we 10 tot 15 meter zicht, maar die komen maar heel zelden voor. In de regel heb je hier zicht tussen 5 en 10 meter. Veel zweefvuil dat opgerakeld wordt door eb en vloed maakt het allemaal niet beter. De riffen zijn hier op een paar plekken in goede conditie. Veel beter dan ik verwacht had. Helaas is door overbevissing en dynamietvissen veel weggevist en natuurlijk ook beschadigd. De verscheidenheid aan vissen is gering en grote scholen vissen kom je hier niet meer tegen. Toch heb ik hier echt mooie duiken gemaakt. Vooral de wrakduik op het schip de Hardeep kan erg mooi zijn. Dit wrak begint op 15 meter en ligt op zijn bakboordzijde. Bij de schroeven is het diepste punt, net geen 30 meter. Een ideale diepte voor een wrak rustig en op je gemak te kunnen bekijken. Het is ruim 70 meter lang. Het is al ruim 50 jaar geleden gezonken. Het is prachtig begroeit met hardkoralen en sponzen. Ook zachtkoralen kun je er vinden alhoewel deze hier niet echt groot worden. Met goed zicht kun je boven het wrak een kleine school geelvin barracuda’s aantreffen. Op het wrak loeren schorpioenvissen naar hun prooi en kruipen prachtige naaktslakken heel langzaam voort. Grote openingen in het wrak maakt het makkelijk dit schip ook van binnen te bekijken.