De eerste indrukken
 Phuket oktober 2006
 De opleiding
 Einde opleiding
 Siliman eilanden
 Cambodja
 Hin Muang & Bangkok
 Khao Yai
 Einde Thailand

 PHI, Cabilao

 PHI, Malapascua

 PHI, Negros

 PHI, Zuid Leyte

 MaleisiŽ, Mabul

 Maleisië, Borneo
 Maleisië, Lankayan
 Maleisië, Layang
 

Daar ben ik weer. Het heeft weer een tijdje geduurd maar de afgelopen tijd heb ik het erg druk gehad met de opleiding. Ik doe in feite een traineeship voor divemaster. Buiten de theorie voor divemaster doe ik een hele hoop praktijk. En dit laatste is erg variërend en ook erg leuk.

Zo krijg je ook de verantwoording over een boot voor de gehele dag. Op deze boot zitten ook reguliere klanten van de duikschool. ’s Morgensvroeg begint de dag met het klaarzetten van alle benodigdheden van de boot zoals water, fruit eventuele duikflessen en reserve materialen voor duikers als ook klanten voorzien van hun uitrusting en de klanten naar de boot begeleiden. Op de boot ben je dan ook verantwoordelijk voor alle voorkomende zaken. Een briefing geven over de gang van zaken op de boot maar ook een uitgebreide duik briefing geven. Het leukste is dan natuurlijk het leiding geven aan het duiken zelf en klanten zoveel mogelijk naar hun zin te maken onder water.

Wat ook erg leuk is in de praktijk is het assisteren van een instructeur bij opleidingen. Bijvoorbeeld cursisten die voor het eerst gaan duiken of een Open Water Cursus volgen. Super om te zien hoe reacties zijn van iemand die voor het eerst onder water gaat. Een stuk vermoeiender is de cursus Rescue Diver. Begeleiding in deze cursus bestaat uit het in scenario zetten van mogelijke problemen en duikongevallen. Heel veel zwemmen, oefeningen en reddingsoefeningen. Op het einde van de dag ben je dan ook helemaal op.

Als ik de opleidingen vergelijk van PADI met CMAS/NOB zijn er hele grote verschillen en natuurlijk ook veel overeenkomsten. Ik heb er in ieder geval de afgelopen tijd een hele hoop  bij geleerd. Ik kan nu het beste van beide opleidingen voor mijn eigen kennis en ervaring gebruiken.

De opleiding gaat tot nu toe erg goed en krijg ook goede waarderingen van de instructeurs. Als ik zo de instructeurs bezig zie met hun cursisten krijg ik toch wel kriebels. Ik heb nu gekozen om niet door te gaan tot instructeur, dit omdat het eigenlijk te lang gaat duren en ik op veel meer plaatsen wil gaan duiken, en omdat ik er waarschijnlijk straks in Nederland eigenlijk niets mee ga doen. Maar zoals gezegd kriebelt het wel hoor. Nou ja ik zie wel hoe de komende tijd gaat lopen. In ieder geval blijf ik de komende tijd meehelpen met cursussen en meer ervaring opdoen hoe een boot te regelen.

Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte!!

Heel veel groeten uit Thailand. En voor alle leuke berichtjes: BEDANKT!!!

Erik-Jan